Fakty a mýty o fotovoltike: Ako rýchlo sa vráti investícia do solárnych panelov?

5. mája 2016, martinodkladal, Nezaradené

Dvanásť, desať, osem alebo dokonca štyri. V médiách a na internete sa šíria rôzne čísla vyjadrujúce návratnosť investície do solárnej energie, konkrétne do fotovoltických panelov v prípade domácností.

Dokonca na tomto portáli som sa nedávno dočítal, že obyčajnej domácnosti sa financie použité na kúpu fotovoltického panelu vrátia v priebehu štyroch rokov. A po započítaní štátnej dotácie by rodina mohla ušetriť v priebehu 25 rokov až 9-tisíc eur.

Jednoducho obnoviteľné energie sú dnes trendy, avšak informácie o nich sa veľmi rôznia a skutočnosť je niekde úplne inde. Aká je teda pravda?

 

Porovnanie s dotáciami

V prvom rade, ak by slová experta, ktorý hovoril o návratnosti štyroch rokov, boli pravdivé, potom by štátna dotácia nedávala žiadny zmysel. Solárna energia by sa mohla šíriť aj bez vládnych podpôr.

Veľa ekonomicky zmýšľajúcich spotrebiteľov by na ňu aj prešli aj bez štátnych peňazí. Veď osem rokov sa považuje v biznise za prijateľnú návratnosť investície. Lenže pri bližšom pohľade zistíme, že odborník, ktorého citovala Pravda, spravil hrubú chybu vo výpočte. Ak si totiž vypočítame ročnú úsporu (9000/25), tak sa dostaneme k číslu 360. Toľko eur by podľa spomínaného experta mala ušetriť jedna domácnosť po namontovaní 2,5 kW fotovoltickej elektrárni.

V praxi by to znamenalo, že za štyri roky modelová rodina usporí 1440 eur. Ak zoberieme do úvahy, že domácnosť by mohla dostať maximálne 50 percentnú dotáciu od štátu, tak celková cena inštalácie fotovoltického panelu by stála 2880 eur.

 

Reálna cena
Takáto cena je však nereálna. Skutočná cena inštalácie 2,5 kW ON GRID vychádza v rozmedzí 4,5 až 5-tisíc eur. Čo návratnosť investície posúva ďaleko za horizont ôsmych rokov.
Navyše expert výrazne prestrelil (netuším, ako sa mohol k takému číslo dopracovať) aj ročnú úsporu.

Pokiaľ by domácnosť dokázala spotrebovať za rok 1650 kWh (to je 60 percent z celkovej ročnej produkcie systému 2.5 kW ON GRID, čo je nereálny predpoklad), usporila by tak maximálne 194,7 eura (1650 x 0,118 – cena združenej elektriny).

Pri reálnej cene 4980 eur za systém 2,5 kW ON GRID a pri uvedených podmienkach, by bola návratnosť takmer 12,5 roka. To by tiež nebolo až tak zlé číslo, keby však vychádzalo z reality. Odborník totiž výrazne nadhodnotil, koľko priemerná domácnosť dokáže spotrebovať v priebehu roka z celkovej produkcie svojej fotovoltickej elektrárne. V skutočnosti rodina v reálnom živote minie elektrinu na úrovni 40 percent.

A v takomto prípade vychádza doba návratnosti od 19 až do vyše 30 rokov v závislosti od fotovoltického systému.

 

Presné porovnanie
Konkrétne čísla môžete vidieť v tabuľkách. V prvej sú prepočty systému ON GRID (elektrická energia, ktorá sa v danom momente vyrobí, primárne vypĺňa aktuálnu spotrebu elektrospotrebičov v danej chvíli. Prebytky z výroby idú do siete.

1
V druhej môžete vidieť prepočty pri systéme HYBRID (elektrická energia, ktorá sa vyrobí a nespotrebuje, sa ukladá do batérií)

tab2
Z uvedených údajov jasne vyplýva, že návratnosť do fotovoltiky je dlhodobá záležitosť, a preto sa nenechajte nachytať rôznymi tvrdeniami „odborníkov“.

 

Pozn.: V rámci výpočtov sa nerátalo so zvýšenou cenou za elektrickú energiu v budúcnosti a zníženým výkonom panelov počas doby životnosti.